Αρχική Τιμές

Εορτασμός Πάσχα

 Πάσχα στον Τυρό

Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις τσακώνικες παραδόσεις τους. Το Πάσχα είναι ιδανική περίοδος για να επισκεφθείτε τον Τυρό, όπου αναβιώνουν πατροπαράδοτα έθιμα και παραδόσεις. 
Οι νέοι του χωριού, με την υποστήριξη των τοπικών συλλόγων των επαγγελματιών, αλλά και του δήμου, οργανώνουν εκδηλώσεις όλη τη μεγάλη εβδομάδα, με κορύφωση το βράδυ της Ανάστασης. Τη Μ. Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό, με τη συνοδεία των ψαροκάικων  και πολλών σκαφών των επισκεπτών, ενώ στη στεριά χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο επιτάφιους.
Στον Τυρό ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων λαμβάνει χώρα στην παραλία, δίπλα ή και μέσα στη θάλασσα. Αυτό κάνει το Πάσχα στοv Τυρό Τσακώνικα μοναδικό.
Το Μ. Σάββατο, από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού από άκρη σε άκρη με χιλιάδες κεριά που φωτίζουν τη θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών ψαράδων που έχουν χαθεί. Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου, στις δύο ενορίες της πόλης, οι Τσάκωνες  μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον αναστάσιο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα.

Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  στο λιμάνι, θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα  και φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδος, το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα, πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες  πυρπολητές με τη συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν την πόλη από άκρη σε άκρη, ένα έθιμο που ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας και φτάνει έως τις μέρες μας.

Την Κυριακή του Πάσχα, στην ενορία της Αγίας Μαρίνας, στην πλατεία της πόλης θα ακούσετε την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην τσακώνικη διάλεκτο από τους ιερείς του Τυρού. Ακολουθεί γλέντι στην πλατεία, με σούβλες, ντόπιο
κρασί και λαϊκή ορχήστρα. Εκεί θα δείτε και το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου να χορεύει παραδοσιακούς χορούς και βέβαια τον ιστορικό τσακώνικο χορό.
 
 
Πάσχα στο Λεωνίδιο

Η περίοδος της Λαμπρής στο Λεωνίδιο, όπως σ΄όλο τον ορθόδοξο κόσμο, ξεκινάει από τους Α΄ Χαιρετισμούς και τελειώνει με την γιορτή της Αγάπης το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι πέντε Επιτάφιοι ξεκινούν από τις εκκλησίες συνοδευόμενοι από όλο το εκκλησίασμα και τους ιερείς, και συναντώνται στο χώρο των Πεσόντων Ηρώων στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή σηματοδοτείται από αυτοσχέδια φαναράκια φτιαγμένα με νεράτζια. 

Με το “Χριστός Ανέστη” το βράδι του Μ. Σαββάτου και από τις πέντε ενορίες παίρνουν φωτιά οι κολλημάρες των αεροστάτων, οι οποίες είναι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο, γεμίζουν με ζεστό αέρα το εσωτερικό των αεροστάτων, οθώντας τα προς τα επάνω. Απελευθερώνοντάς τα, αυτά ανεβαίνουν στα μεσοούρανα και για 30-40 λεπτά κατακλύζουν τον ουρανό, μέχρι να χαθούν μακριά στη θάλασσα ή στα γύρω βουνά.

Στην Ακολουθία της Αγάπης, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου, το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην Τσακώνικη διάλεκτο. 
Σειρά έχει το γλέντι με ζωντανή μουσική από ντόπιους κυρίως οργανοπαίκτες, με φουστανελοφόρους και τζουμπελούδες να χορεύουν τον τσακώνικο και άλλους δημοτικούς χορούς. Προσφέρονται σ΄ όλους παραδοσιακές δίπλες. 

 3  tyros-pasxa 
 

 
 
Zaritsi - Tyros Arcadias - T.: 2757 0 41550 - Athens: 210 48 30 729